Picture Frame House

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The house forms a gateway to a back-yard pleasure garden

The Picture Frame House is a two-story concrete, masonry and wood structure built into the side of a ravine in the Balinese countryside near the town of Ubud. It consists of a U-shaped volume containing private spaces (a studio and two bedroom suites) that is elevated above a more public and open lower level for lounging, cooking and dining. A small courtyard at the centre of the U that provides access to all spaces features a reflecting pool at its base in order to perform as a naturally cooling thermal chimney.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Central courtyard of the house. The upper level is enclosable while the lower level is mostly open

The house is approached via an entrance courtyard garden at the upper level, from which the central courtyard descends one story. A gallery winds around three edges of the central courtyard while a stair descends along a fourth edge. The two bedroom suites are situated at each side of the house such that the studio is suspended between them. The studio features large sliding doors that open toward the courtyard along one edge and toward the ravine on the other.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Exterior gallery to two bedroom suites and a transparent studio suspended in-between

The house’s ravine-facing façade features a large wooden ‘picture frame’ of sorts, intended to architecturally unite the elevated volume with the open, veranda-like lower level. As the house is passed through en route to a lavish back-yard pleasure garden where daily life takes place most of the year, the picture frame forms a gateway between this realm and the outside world.

IMG-20130702-WA0001
The Picture Frame House during construction
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Studio, looking toward ravine
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Studio, looking toward front entrance court across central courtyard
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
One of two bedroom suites
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Each bathroom contains a private outdoor patio with garden

The client is a builder and furniture maker who commissioned me to provide him with a basic conceptual design that he could adapt and refine to suit himself and his family. As such, the project is a typological design more than it is a detailed architectural design. The type can be described, in this case, as a semi-open U-shaped hillside house articulated around a central courtyard / cooling chimney.

DSCN6814
Initial model study
Screen Shot 2016-08-05 at 12.01.12
(Satellite image courtesy Apple Maps)
IMG_20170415_141320
Bridge over a lotus pond between house and back-yard pleasure garden

IMG_20170414_061637

2 Comments

  1. Raphael – I love this house, its two faces, its picture frame – pitched roof. It appears simple, yet daily life in it, living, cooking, eating, sleeping, bathing must each be special and wonderful experiences. Congratulations! Christoph

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.