Mixed-Use Courtyard Building

The objective of this University of Calgary term-abroad design studio was to urbanize, in the formerly industrial Diagonal Mar area of Barcelona, an empty triangular lot wedged between a park with luxury high rise towers on one side and a long, zig-zagging social housing project from the 1960s on the other.

Screen shot 2015-05-14 at 17.25.19

Urban design by Junette Huynh, Abhinav Sunil, and Christopher Hutchison.

Students first worked in groups of three on an urban design proposal for the triangular site, and then developed components of the plan individually.

Screen shot 2015-05-14 at 17.26.19

The above building mixes compact luxury as well as affordable housing units over a base containing retail units as well as a roof-top health club (by Abhinav Sunil).

Circulation diagram

Massing responds to street hierarchy as well as courtyard typology and solar orientation (by Abhinav Sunil).

Screen shot 2015-05-14 at 17.28.22

Compact dwelling units are combined with generous ‘break-out spaces’ that can be appropriated for informal lounging or for collectively organized activities (by Abhinav Sunil).

Screen shot 2015-05-14 at 17.28.43

Cross section (by Abhinav Sunil)

Screen shot 2015-05-14 at 18.40.10

Rendering of courtyard (by Abhinav Sunil)

About Rafael Gomez-Moriana

Architect, educator and writer. Partner at ArqEstructura. Adjunct Associate Professor at the University of Calgary. Blogger at criticalista.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s